LIVE TEXT | Război în Ucraina. Soldați ruși care au refuzat să lupte în Ucraina, condamnați la 3 ani de închisoare. Lavrov a sosit în Turcia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Soldați ruși care au refuzat să lupte în Ucraina, condamnați la 3 ani de închisoare. Lavrov a sosit în Turcia

Este a 408-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Doi recruți ruși au refuzat anul trecut să lupte pe frontul din Ucraina. Aceștia au primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, potrivit cotidianului Kommersant.

FOTO epa efe

UPDATE 05:00 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sosit în Turcia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit joi în Turcia, potrivit unei surse oficiale turce, pentru discuţii asupra acordului din iulie 2022 privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, notează AFP.

Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la o cină de pauză în postul Ramadanului în capitala Ankara. El urma să susţină o conferinţă de presă comună cu Cavusoglu şi apoi să se întâlnească cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

"În pofida complicării situaţiei internaţionale, dialogul politic ruso-turc, în principal la nivelul şefilor celor două state, continuă", a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat emis înainte de începerea vizitei lui Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse, care a vizitat ultima dată Turcia în iunie, urmează să discute cu responsabilii turci şi despre acordul privind cerealele, care, potrivit ministerului rus de externe, a fost prelungit "ca un gest de bunăvoinţă pentru încă 60 de zile".

UPDATE 03:00 Soldați ruși care au refuzat să lupte în Ucraina, condamnați la închisoare

Doi recruți ruși au refuzat anul trecut să lupte pe frontul din Ucraina. Aceștia au primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, potrivit cotidianului Kommersant.

Iuri Degtiarev și Alexei Selivanov au fost printre primii recruți care au fost reținuți deoarece au refuzat serviciul în timpul mobilizării. Cei doi au fost condamnați la închisoare de către Tribunalul militar al garnizoanei Kursk pe 22 decembrie 2022. Au fost găsiți vinovați de refuzul de a respecta ordinele comandantului de unitate.

UPDATE 02:00 Ucraina se pregăteşte pentru „evenimentele programate pentru următoarele săptămâni”, afirmă Zelenski

Liderul ucrainean le-a transmis cetățenilor ucraineni, în timpul discursului de joi seară, că Ucraina se pregăteşte pentru „evenimentele programate pentru următoarele săptămâni”.

Acesta face referire la contraofensiva despre care se tot vorbește de câteva zile. Președintele ucrainean i-a asigurat pe cetățeni că toate întâlnirile și negocierile purtate au ca rol asigurarea apărării populației.

„Apărarea şi protecţia poporului nostru, sprijinul pentru rezistenţa noastră, în special pentru soldaţii noştri, este problema numărul unu în toate negocierile şi întâlnirile”, a dat asigurări Zelenski. „Este vorba de apărare - arme pentru Ucraina, muniţie pentru Ucraina, noi sisteme de apărare pentru Ucraina”, a subliniat liderul de la Kiev mulţumind partenerilor polonezi că „au făcut ca această vizită să fie cu adevărat semnificativă”, a precizat Zelenski.

Volodimir Zelenski a vorbit și despre activitățile sale din ultima zi în care a discutat și cu premierul Smihîl despre problemele actuale.

„Astăzi am fost toată ziua în Ucraina, la Kiev, aici, pe strada Bankova. O zi de întâlniri interne şi de pregătiri pentru evenimentele programate pentru următoarele săptămâni”, a spus preşedintele ucrainean, potrivit news.ro .

„Am avut o întâlnire cu premierul Şmîhal despre mai multe probleme actuale, despre coordonarea paşilor şi deciziilor statului. O altă întâlnire a fost despre situaţia de securitate şi activitatea forţelor de ordine. Ca întotdeauna, am fost în contact cu armata, despre tot ce ţine de cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului”, a continuat preşedintele.

UPDATE 00:00 Rusia afirmă că presiunile făcute pentru eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich sunt inutile

Rusia i-a dat asigurări noii ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, că sunt ''inutile'' încercările de a exercita presiuni asupra Moscovei în cazul jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj, transmit joi AFP şi Reuters.

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a discutat joi despre acest dosar cu noua ambasadoare a SUA în Rusia.

''Publicitatea mediatică în jurul acestei afaceri în scopul de a face presiuni asupra autorităţilor ruse şi tribunalului care va trebui să decidă soarta lui Evan Gershkovich este inutilă şi fără sens'', a indicat MAE rus într-un comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă